Köksknivar

När det kommer till köksknivar så finns det idag mängder av olika sorter till många olika ändamål. Många väljer att satsa på ett knivblock med ett set med köksknivar medan andra väljer ett fåtal knivar som de vet att de kommer att använda. Beroende på vad du lagar för mat och hur ofta du tillbringar tid i köket så är det olika typer av köksknivar du behöver ha. En kökskniv bör ligga bra i handen och passa ditt grepp.

Du bör tänka över om du ska använda den till kött, grönsaker, fisk eller om det ska vara en kniv som kan användas till lite allt möjligt. Det finns lite olika tankar och idéer över vad man bör ha för köksknivar i ett kök. En del säger att det måste vara ett visst antal grundknivar. Om man ser till ett kniv set, så brukar dessa innehålla en kockkniv, en brödkniv, en filékniv och en skalkniv, samt ofta även ett brynstål och en sax. Många set är därför väl värda att investera i.

En skalkniv är bra för dig som ofta hackar små saker, som lök, grönsaker med mera. Visst kan du göra det även med en bra kockkniv, men det känns klumpigt. För dig som äter mycket bröd är det bra att ha en brödkniv. Dessa har tandade blad, som underlättar när du ska skära skivor av brödet.

Om du äter mycket kött, fågel och fisk så är det bra med både en filékniv och en rejäl kockkniv. Den förstnämnda är bra för att putsa köttet rent från fett och senor och att bena ur fisken. Kockkniven är bra för att dela på köttet och så vidare. När det gäller att välja köksknivar så är det så att du får helt enkelt fundera på vad du gillar att göra i köket och sedan utgå från det.