Monarki eller republik?

 Efter bröllopet mellan Victoria och Daniel kan nog slutsatsen bli att republikerna inte har så mycket att hämta i landet på ett bra tag. Monarkin kommer att gå stärkt ur av det hela.

Monarkin har under den senaste tiden visat ett sjunkande stöd i landet. En del kan nog ses i skenet av bevakningen och skriverierna som pågått med ökande styrka sedan ungefär sex månader tillbaka när det gäller bröllopet.
Alla stenar ifråga om kostnader har vänts ut och in. Egentligen har ingen möda besparats att visa hur mycket som kungahuset och vi skattebetalare i förlängningen betalar. Och då inte för bröllopet utan för allt som finns omkring.
Den typen av skriverier har uppenbarligen gjort en viss effekt för det sviktande stödet för kungahuset.

Men republik då?
Knappast att republikanska föreningen kan räkna med några större ökningar av sina medlemsskaror som det gjort fram till bröllopet.
Bröllopet vara en magnifik tillställning. Lyx och överdåd, med en mediebevakning som saknar motstycke i modern tid i Sverige. Ja i forntid i vårt land också.
Så det var ett paradnummer för monarkin. För vem vill inte se att två personer som älskar varandra gifta sig?
Och om man kan göra det med en storstilad inramning är det knappast något som sänker värdet av upplevelsen, utan snarare tvärtom, det höjer den.
Så monarkin lär vi få leva med ett bra tag framöver, tack vare eller på grund av bröllopet.